OVER LIEFLICHT

EEN LICHT VAN LIEFDE
LiefLicht helpt jou om met aandacht en liefde stil te staan bij verlies. Met heel mijn hart hoop ik dat het je troost brengt. Dat je op een waardige en fijne manier afscheid kunt nemen van iets of iemand, op jouw eigen unieke manier. Het maakt niet uit of je jong bent of oud(er), een dierbare persoon mist of een huisdier. Of dat je symbolisch een fase wil afsluiten in jouw leven. Rouwen is een proces vol met laagjes en iedereen ervaart het anders. Het is mijn diepe wens dat LiefLicht als ritueel jou laat ervaren dat álles er mag zijn wat je voelt. En dat je door het aansteken van het lichtje de liefde voelt stromen. De liefde die er is en die er altijd zal zijn. Het ritueel is krachtig in eenvoud, daarom ook zeker voor kinderen geschikt.

ALLES MAG ER ZIJN
Er zijn ontelbaar veel boeken geschreven over rouw en verlies, met modellen en theorieën. Misschien heb je -ongevraagd maar goedbedoeld- advies gekregen over wat je kunt doen om je verdriet een plek te geven. Vergeet het allemaal en luister naar wat jíj nodig hebt. Naar de stem van je hart. Iedereen rouwt op unieke wijze en er staat geen tijd voor. Je hoeft jouw gemis geen plek te geven en je hoeft het ook niet los te laten. Verdriet zal JOU loslaten, wanneer je er klaar voor bent. Het zal een plek vinden, in jouw eigen tijd. Een ritueel helpt daarbij. Rouwen is moedig: er is kwetsbaarheid voor nodig. Het vraagt om overgave om gemis toe te laten. Als gevoelens er mogen zijn, zal pijn verzachten. Het maakt vrij.

EEN PRACHTIG KISTJE VOL AANDACHT
In dit houten kistje vind je een waxinelichthouder van kristal: een witte agaat. En een goudkleurig doosje, een lief lepeltje, wat gedichtjes en natuurlijk dit boekje. Witte agaat heeft veel mooie eigenschappen: het brengt balans, troost en helpt je om dingen te accepteren zoals ze zijn. Agaat bezit een zachte kracht, dus ook voor kinderen heel passend. Elk kristal is met aandacht uitgekozen. Omdat het natuursteen is, ziet elk exemplaar er anders uit. Net zoals elk rouwproces uniek is. Je kunt iets van betekenis in het gouden doosje doen. Bijvoorbeeld een beetje as, of iets kleins wat je doet denken aan diegene die je mist. Als je afscheid neemt van een proces, kun je iets kiezen wat symbool staat voor jouw gemis. Zet het kristal neer op een fijn plekje. Samen met een gedichtje of bijvoorbeeld een foto. Met aandacht steek je het waxinelichtje aan. Rituelen werken helend, lees hiernaast verder ter inspiratie. Het houten kistje kun je gebruiken om herinneringen in te bewaren LICHT MET EEN MISSIE
Het is mijn missie om middels een ritueel aandacht te geven aan rouw en verlies, op lichte- en liefdevolle wijze. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met verlies, maar lang niet iedereen geeft ruimte aan gevoelens van gemis. Vaak vinden we dit spannend, omdat het pijn kan doen. Gek eigenlijk, dat iedereen het meemaakt maar dat het ons niet geleerd wordt hoe we daar mee om kunnen gaan. Ik heb ervaren dat er een enorme zwaarte hangt om rouwen. Maar dat hoeft niet persé.

Ik heb LiefLicht ontwikkeld om licht te brengen in het donker. Om richting te geven hoe je met aandacht aanwezig kunt zijn bij wie of wat je mist. Er staat geen tijd voor rouwen, je kunt LiefLicht dus altijd gebruiken. Je creëert een moment waarin je de liefde en verbinding eert met wie of wat je bent verloren. Hiervoor heb ik een simpel ritueel ontwikkeld, want rituelen werken helend. Het is eenvoudig en daardoor heel geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

DE NAAM
De naam LiefLicht verwijst naar jouw dierbare in het licht, iemand of iets wat je bent verloren. Het verwijst ook naar de waxinelichthouder van witte agaat, de prachtige natuurlijke lichtbron in het houten kistje. Het logo kreeg ik door in een heldere droom. De libelle staat voor transformatie en is een brug tussen hemel en aarde. Het lemniscaat verwijst naar oneindigheid en verbinding. Het maantje is een lichtbron in het donker.

In liefde en verbinding,
Margriet Homma

@lieflicht_official

 
JE HEBT VOOR ALTIJD
EEN SPECIAAL PLEKJE
IN MIJN HART